Psychotherapie is erop gericht zicht te krijgen op je eigen emotionele binnenwereld, op terugkerende (destructieve) patronen die jouw ontwikkeling of persoonlijke groei in de weg staan. Op het leren verdragen van je gevoelens, gedachten, belevingen en op het reguleren hiervan.  

Vaak gaat het om een langer durend proces en gaat het met ups en downs. Cliënten ervaren psychotherapie vaak als hard werken maar uiteindelijk ook als bevrijdend.

Een geslaagde psychotherapie garandeert niet dat je de rest van je leven gelukkig zult zijn of dat je je nooit meer overspoelt zult voelen door je emoties. Het kan aan tegenslagen van het leven (bv verlies, ziekte, werkeloosheid oid) niets veranderen. Wel is het mogelijk om door middel van psychotherapie je destructieve patronen te doorbreken wat ruimte geeft voor andere, gezondere keuzes. Tevens om  te leren je emoties toe te laten en ze re reguleren. Het kan je dus wel helpen om de hobbels op jouw weg beter te hanteren. 

Een mooie metafoor voor het psychotherapeutisch proces vind ik “De therapeut en de cliënt als reisgezellen”. In de gesprekstherapie neem je mij mee in jouw (emotionele) wereld. In de therapie geef je woorden aan wat jij ziet, voelt, beleefd, ervaart. Ik kan je helpen door vragen te stellen die jou stimuleren om naar jezelf en jouw (emotionele binnen-)wereld te kijken. Soms door kritisch te zijn zodat je een stukje van jouzelf kan gaan zien wat je eerder misschien niet onder ogen durfde te komen. Ik kan je motiveren om steeds een pas verder te zetten op jouw weg. Met jou meekijken wat maakt dat je dit juist niet doet of tegenhoudt. Je helpen ontdekken wat de blokkades zijn en je helpen om deze op te ruimen. Dit zodat jij weer nieuwsgierig durft te zijn naar jouzelf, naar hoe het bij jou- en voor jou werkt. En welke mogelijkheden jij allemaal hebt. Maar bijvoorbeeld ook zodat je de verbinding met anderen weer durft aan te gaan. Of zodat jij weer gaat varen op jouw wilskracht en durft te streven naar jouw doelen. Op deze reis zal ik ook “het hier en nu” en wat er in ons contact gebeurt centraal stellen en gebruiken om jouw te helpen de blokkades op jouw weg op te ruimen en de destructieve patronen te doorbreken. Tijdens deze reis kan ik je ook helpen bij het verwerken van pijnlijke, verdrietige en/of traumatische ervaringen. Waar nodig naast de gesprekstherapie door middel van EMDR of experientiële technieken.

Voor meer informatie: https://www.psychotherapie.nl/